Правда та міфи про сіль.
Стільки суперечливих порад про споживання солі: яку обрати, скільки споживати, чи взагалі відмовлятись? Розбираємось, де правда, а що — лише популярні міфи.
Міф: Я не додаю сіль у їжу, тому точно не споживаю її забагато.
Правда: 75% солі на добу ми споживаємо разом з повсякденними продуктами, наприклад, хліб, сир, соуси. Багато солі також міститься у фастфуді. Тож більшість із нас їсть забагато солі, навіть не здогадуючись.
Міф: Про кількість солі в раціоні мають турбуватись лише люди старшого віку
Правда: Надлишок солі в раціоні навіть у молодої або середнього віку людини підвищує ризик артеріальної гіпертензії і, як наслідок, інсульту чи інфаркту. Українці споживають удвічі більше солі на добу — в середньому 12,6 г, коли Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує — не більше 5 г. Контролювати сіль у раціоні варто всім.
Вивчай інформацію на упаковках. Купуй продукти, де солі менше!
Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше! #ЇжМеншеСолі!
За матеріалами ЦГЗ МОЗ України
Толерантний світ – гармонійний світ! Всі ми різні – всі ми рівні!!!
Міжнародний день толерантності — свято, яке відзначається 16 листопада в усьому світі. Його запровадили у 1995 році за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості.
Свято покликане шанувати рівність всіх людей, не залежно від походження, кольору шкіри, етносу, національності, релігійних вподобань, гендерної ідентичності чи світогляду.
Варто пам’ятати, що толерантність ‒ це терпимість до іншого світогляду, способу життя, поведінки, культури і звичаїв.
Здатність терпимо і з розумінням ставитись до інакшості оточуючих, це невід’ємна складова сучасного життя та умова органічного співіснування різних людей в одному суспільстві. Адже кожен із нас унікальний.
Протягом минулого тижня учні вирушили і віртуальну мандрівку «Поринаємо у світ іншої культури». Батьки прослухали лекторій «Виховуємо толерантність». Класні керівники підготували й провели години спілкування до Міжнародного дня толерантності, до Дня працівника сільського господарства, котрий відзначається теж 16 листопада. Цей день – гарна нагода подякувати фермерам, агрономам, працівникам галузі тваринництва, механізаторам і всім, хто забезпечує країну продовольством.
Проведені заходи дали можливість ще раз переконатися, що у світі діють закони добра, терпимості, чесності, щирості, співпереживання та любові, а толерантність врятує світ. Але варто зрозуміти, що наше майбутнє залежить тільки від нас та нашого вибору. Тож у ці дні, як ніколи, ми повинні толерантно ставитися до вибору інших.
Наприкінці тижня усі учасники освітнього процесу повторили правила мінної безпеки, бо сучасних реаліях мінна безпека — це не просто тема уроку, а життєво необхідне знання.









