Архів за: Листопад 2025

Їж менше солі

Близько 75% солі, яку ти споживаєш щодня, приховано у твоєму магазинному кошику І мова не лише про чипси чи фастфуд — забагато солі містять звичні продукти: ковбаса, сир, хліб і готові страви з кулінарії. Надлишок солі серйозно шкодить здоров’ю: підвищує артеріальний тиск і збільшує ризик інфаркту та інсульту. Але головне завдання — не відмовляти собі у всьому, а навчитись обирати з розумом.

Читай етикетки — інформацію про сіль шукай у полі “Поживна цінність”.
Якщо в описі вказано “сіль” — усе просто: чим менша кількість на 100 г, тим краще. Нормально — менше 1 г на 100 г. Якщо написано “натрій” (Na) — множ цифру на 2,5, щоб дізнатись кількість солі (наприклад, якщо продукт містить 0,5 г натрію на 100 г, це приблизно 1,25 г солі).
Перевіряй, щоб дані були на 100 г, а не “на порцію” — цифри можуть вводити в оману. І пам’ятай про приховану сіль. У складі вона може з’являтись під іншими назвами: глутамат натрію (E621), сода, бікарбонат, нітрат натрію, розпушувачі. Усе це — додаткове джерело натрію.

 

Джерело: https://kh.cdc.gov.ua/news/yizh-menshe-soli-yaki-produkty-obyraty-tvij-gid-dlya-supermarketiv/

Тиждень в нашому ліцеї

20 листопада по всій земній кулі відзначається Всесвітній день дитини – як нагадування про важливість дитячих прав, захищеності. То ж 17.011 по 21.11 у нашому ліцеї проходив Тиждень прав дитини.
З метою профілактики проявам булінгу і суїцидальним тенденціям серед учнів, а також з метою попередження соціальної ізоляції та розвитку навичок соціалізації психологом ліцею (Потикун А. О. ) був проведений лекторій для учнів і вчителів “Що таке булінг?”. Педагог-організатор (Запара І. В. ) підготувала для школярів інформаційний дайджест “Як протидіяти булінгу?”
Учні 7-11 класів відвідали вебінар спеціаліста Чугуївської філії ДУ “Харківський ОЦ КХПХ” Ольги Залісної “Знай про ризик – правда про куріння, яку варто знати”. Такі зустрічі – не просто профілактика тютюнопаління , а інвестиція в здоров’я підлітків.
У День захисту дітей класні керівники провели Всеукраїнський урок на тему «Права дитини в мирний час і впродовж війни», інформаційний дайджест для батьків.
21 листопада 2025 року в Україні відзначається День Гідності та Свободи. Це державне свято, встановлене на честь двох доленосних подій новітньої української історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. У цей день учні 7, 9-А, 9-Б класів (вч. Ділова І. О.) переглянули документальний фільм «Люди творять історію. Небесна сотня». «Небесна Сотня» — це збірна назва загиблих учасників Євромайдану (Революції Гідності), які загинули в період з грудня 2013 року по лютий 2014 року під час жорстоких протистоянь з силовиками. Більшість загиблих припала на 18–20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві. Ця назва символічно позначає героїв, які віддали життя за свободу та європейське майбутнє України.
22 листопада український народ вшановує пам’ять загиблих від Голодомору 1932-1933 років та масових штучних голодів 1921-1923 та 1946-1947 років . Наш ліцей (учні, батьки, вчителі долучилися до мільйонів українців – запалили свічки пам’яті, вшанувавши жертв Голодомору.

Голодомор – скорбота в серцях поколінь

Четверта субота листопада в Україні визнана Днем пам’яті жертв голодоморів. Меморіальні заходи проводять як в Україні, так і поза її межами.

Голодомор – це жахлива сторінка історії нашого народу, на якій чорними літерами записані мільйони загиблих душ. Ще й до сьогодні спогад про страшний голод в Україні – незагоєна рана, невичерпний біль, непрощенний злочин.

В нашій країні цього дня організовують загальнонаціональну хвилину мовчання, якою вшановують пам’ять жертв голодоморів, в храмах України проводяться поминальні богослужіння.  В День пам’яті жертв голодоморів проводиться акція  «Запали свічку пам’яті».

До Дня пам’яті жертв Голодомору бібліотеки та музеї проводять тематичні виставки книг.

Віртуальна книжкова виставка до Дня пам’яті жертв голодоморів (національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого).

https://nlu.org.ua/vustavki.php?id=972

Презентуючи книжкові видання, бібліотекарі вкотре нагадують, що треба свято берегти пам’ять про ті страшні події.

Світла пам’ять кожному, хто став безневинною жертвою небаченого світом тяжкого злодіяння в Україні у 1932-1933 роках.

Виступ спеціаліста про куріння: види та шкідливий вплив

У нашому ліцеї відбулася інформаційна зустріч зі спеціалістом Чугуївської філії ДУ “Харківський ОЦ КХПХ” Ольгою Залісною у сфері громадського здоров’я, присвячена темі куріння та його впливу на організм. Метою заходу було підвищити обізнаність учнів про небезпеку тютюнових виробів та сформувати усвідомлене ставлення до власного здоров’я.

Під час виступу фахівець пояснив, що таке куріння та чому воно становить загрозу для здоров’я незалежно від виду тютюнових або нікотиновмісних продуктів.

Учні дізналися про основні види куріння:

  • традиційне тютюнопаління (сигарети, цигарки, сигари);
  • електронні сигарети та вейпи;
  • нікотинові паучи і снюси;
  • кальянне куріння.

Спеціаліст наголосив, що всі ці види містять речовини, які негативно впливають на легені, серцево-судинну систему, розвиток мозку підлітків та викликають сильну залежність. Особливу увагу було приділено міфам про «безпечні» альтернативи, адже жоден із представлених продуктів не є безпечним.

Наприкінці зустрічі учні отримали рекомендації, як протистояти тиску однолітків, що спонукає до куріння, та як робити вибір на користь здорового способу життя.

Такі заходи допомагають формувати в учнів відповідальне ставлення до власного здоров’я та підвищують рівень їх поінформованості щодо реальних ризиків куріння.

Правда та міфи про сіль.

Стільки суперечливих порад про споживання солі: яку обрати, скільки споживати, чи взагалі відмовлятись? Розбираємось, де правда, а що — лише популярні міфи.

Міф: Я не додаю сіль у їжу, тому точно не споживаю її забагато.
Правда: 75% солі на добу ми споживаємо разом з повсякденними продуктами, наприклад, хліб, сир, соуси. Багато солі також міститься у фастфуді. Тож більшість із нас їсть забагато солі, навіть не здогадуючись.

Міф: Про кількість солі в раціоні мають турбуватись лише люди старшого віку
Правда: Надлишок солі в раціоні навіть у молодої або середнього віку людини підвищує ризик артеріальної гіпертензії і, як наслідок, інсульту чи інфаркту. Українці споживають удвічі більше солі на добу — в середньому 12,6 г, коли Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує — не більше 5 г. Контролювати сіль у раціоні варто всім.

Вивчай інформацію на упаковках. Купуй продукти, де солі менше! 

Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше! #ЇжМеншеСолі!

Джерело

За матеріалами ЦГЗ МОЗ України

Толерантний світ – гармонійний світ! Всі ми різні – всі ми рівні!!!

Міжнародний день толерантності — свято, яке відзначається 16 листопада в усьому світі. Його запровадили у 1995 році за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості.
Свято покликане шанувати рівність всіх людей, не залежно від походження, кольору шкіри, етносу, національності, релігійних вподобань, гендерної ідентичності чи світогляду.
Варто пам’ятати, що толерантність ‒ це терпимість до іншого світогляду, способу життя, поведінки, культури і звичаїв.
Здатність терпимо і з розумінням ставитись до інакшості оточуючих, це невід’ємна складова сучасного життя та умова органічного співіснування різних людей в одному суспільстві. Адже кожен із нас унікальний.
Протягом минулого тижня учні вирушили і віртуальну мандрівку «Поринаємо у світ іншої культури». Батьки прослухали лекторій «Виховуємо толерантність». Класні керівники підготували й провели години спілкування до Міжнародного дня толерантності, до Дня працівника сільського господарства, котрий відзначається теж 16 листопада. Цей день – гарна нагода подякувати фермерам, агрономам, працівникам галузі тваринництва, механізаторам і всім, хто забезпечує країну продовольством.
Проведені заходи дали можливість ще раз переконатися, що у світі діють закони добра, терпимості, чесності, щирості, співпереживання та любові, а толерантність врятує світ. Але варто зрозуміти, що наше майбутнє залежить тільки від нас та нашого вибору. Тож у ці дні, як ніколи, ми повинні толерантно ставитися до вибору інших.
Наприкінці тижня усі учасники освітнього процесу повторили правила мінної безпеки, бо сучасних реаліях мінна безпека — це не просто тема уроку, а життєво необхідне знання.

Проєкт «Шануймося. Ветерани»

Громадська організація «Всеукраїнська громадська організація «Рушійна сила» за підтримки Українського культурного фонду та третьої окремої штурмової бригади реалізувала проєкт «Шануймося. Ветерани», метою якого є збільшення кількості існуючих освітніх матеріалів, призначених для онлайн та офлайн вивчення історії України, шляхом створення циклу із 10 відеоуроків та 10 методичних розробок уроків, спрямованих на отримання учнями нових знань стосовно окремих подій військової історії України. Ведучими відеоуроків стали ветерани Війни за Незалежність України з інвалідністю.
Перелік тем та посилання на відеоуроки і методичні розробки уроків наведено далі.

Цикл відеоуроків «Шануймося. Ветерани»
Урок 1. Чортківська офензива
Відеоурок: https://youtu.be/JDG08-5nKtI
Методична розробка: http://ua-history.info/videourok/655/
Урок 2. Битва під Хотином
Відеоурок: https://youtu.be/lyii5yPmT7U
Методична розробка: http://ua-history.info/videourok/674/
Урок 3. Українець, який отримав нагороду британської імперії
Відеоурок: https://youtu.be/rW_toRp6w5M
Методична розробка: http://ua-history.info/videourok/661/
Урок 4. Оборона Донецького аеропорту
Відеоурок: https://youtu.be/LrdrLAGJbC4
Методична розробка: http://ua-history.info/videourok/664/
Урок 5. Битва під Оршею
Відеоурок: https://youtu.be/yNJDZbBj4yI
Методична розробка: http://ua-history.info/videourok/672/
Урок 6. Морські походи козаків
Відеоурок: https://youtu.be/z_bRPzgfd1k
Методична розробка: http://ua-history.info/videourok/677/
Урок 7. Битва під Гурбами
Відеоурок: https://youtu.be/okJgebclGX4
Методична розробка: http://ua-history.info/videourok/697/
Урок 8. Битва під Синіми Водами
Відеоурок: https://youtu.be/IeHr_PwEHY8
Методична розробка: http://ua-history.info/videourok/667/
Урок 9. Битва під Бродами
Відеоурок: https://youtu.be/gryJL5IplEc
Методична розробка: http://ua-history.info/videourok/700/
Урок 10. Битва за Космач (Рушірський бій)
Відеоурок: https://youtu.be/YxYYMTtM_cE
Методична розробка: http://ua-history.info/videourok/697/

Громадська організація «Всеукраїнська громадська організація «Рушійна сила»

Тиждень освіти, науки і культури

Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури) — це спеціалізована установа ООН, яка існує для зміцнення миру та безпеки шляхом міжнародного співробітництва у сферах освіти, науки, культури, комунікації та інформації. Її основні цілі — сприяти взаєморозумінню між народами, підтримувати розвиток освіти й науки, зберігати культурну та природну спадщину, а також розвивати вільний обмін інформацією. 4 листопада проводиться Всесвітній день ЮНЕСКО. Ці листопадові заходи у першій декаді місяця, у рамках Тижня освіти, науки і культури, мають у нашому ліцеї традиційний щорічний характер.
Тож учні побували на віртуальному фестивалі дитячої творчості «Барви дитячих мрій», відвідали творчий майстер-клас учениці 9-б класу Гнатенко Анни зі створення малюнків на планшеті, дізналися багато цікавого про пам’ятки ЮНЕСКО в Україні під час відеоекскурсії «Сім чудес України», відвідування віртуального музею «Писанки». Переконалися у тому, що ЮНЕСКО намагається підтримувати мир та безпеку через освіту, науку, культуру і комунікацію.

 

Гаряча лінія

1 клас

PISA

Останні новини

Опитування

Де Ви зараз?

Переглянути результати

Завантажується ... Завантажується ...
Листопад 2025
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930