З Днем Матері!

Щороку навесні в Україні відзначається День Матері – одне з головних родинних свят, присвячене найріднішій людині в житті кожного. Цьогоріч воно припадає на 9 травня.Це родинне свято має свою біографію, що сягає початку XX століття, коли молода американка з Філадельфії Анна Джервіс в пам’ять просвою маму звернулася до законодавців з пропозицією присвячувати один день року вшануванню матерів, символізуючи його кольорами квітів. Ті, в кого матері живі, мали приколоти до одягу рожеву квітку, а ті, в кого мами вже залишили цей світ – білу.

1914 року Конгрес США ухвалив постанову про святкування Дня Матері, обравши для цього травень – час весняного буяння квітів. Після першої світової війни це свято почали відзначати і в європейських країнах: Швеції, Норвегії, Австрії.

В Україні День Матері вперше відзначили у 1929 році на Галичині. Цього дня в церквах правили молебні за здоров’я матерів і за упокій померлих. З усіх усюд з’їжджалися до рідної домівки діти. Мати пригощала їх найсмачнішими стравами, очищала свяченою водою. Під матусиною вишнею чи грушею закопували шматок хліба, дрібні гроші й зерно – «Щоб у добрі та спокої довіку бути».
З установленням радянської влади на західноукраїнських землях свято було надовго забуте.

У незалежній Україні День Матері було встановлено Указом Президента України в 1999 році і святкують його у другу неділю травня.
Цей день – чудовий привід приділити увагу матерям, висловити їм теплі почуття, свою любов і повагу, це день, коли ми можемо подякувати нашим мамам за все добро, що вони для нас зробили, за їхні самопожертву та любов. Тому не забудьте привітати своїх матусь. Цього дня ви можете подарувати їм щастя!

 З Днем Матері, наші найрідніші! Нехай береже вас Господь!



Гаряча лінія

1 клас

PISA

Останні новини

Опитування

Де Ви зараз?

Переглянути результати

Завантажується ... Завантажується ...
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930