«ПІД КРУТАМИ ПІШЛИ В БЕЗСМЕРТЯ…»

Нема любові понад ту,

Що окропила кров’ю Крути.

І ту гарячу кров святу

Землі вкраїнській – не забути!

Щорічно 29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут — саме там у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

Бій під Крутами відбувся на залізничній станції Крути, за 130 кілометрів від Києва. Він тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва у складі близько чотирьох сотень вояків. до Після кількагодинного бою більшість бійців УНР повернулися Києва. 29 із них, які втрапили у полон до червоноармійців, були розстріляні біля приміщення залізничної станції. Затримавши ворога на чотири дні, київські юнаки дали змогу укласти Брест-Литовський мир, що означав міжнародне визнання української незалежності.

У березні 1918 року, з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі. Тіла вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. На церемонії Михайло Грушевський назвав вчинок київської молоді героїчним.

Після цього про подвиг молоді під Крутами було забуто на більш як 70 років. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками. Лише у 2006 році на місці бою під Крутами було встановлено пам’ятник.

Трагічна загибель українських захисників під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.

Цей день назавжди залишиться у пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї вітчизни. День пам’яті Героїв Крут.

З нагоди річниці бою під Крутами в  нашому ліцеї було проведено низку заходів: учні 5 – 11 класів мали змогу переглянути інформаційні фотоматеріали виставки, яку підготувала Крюкова О. М., заступник директора з виховної роботи Новікова Н.М. для учнів провела онлайн – лінійку «Під Крутами пішли в безсмертя». Для дев’ятикласників вчителем історії Матвієвською Л. М. було проведено єдиний урок-реквієм, кульмінацією  якого став перегляд фільму «Недооцінений урок історії. Герої Крут».

Цікаво і змістовно також пройшов інтегрований урок історії та трудового навчання у 5-х класах за темою «Пам’яті Героїв Крут», який провів учитель трудового навчання Байдик С.М.

Всі заходи були проведені з дотриманням вимог адаптивного карантину.



Гаряча лінія

1 клас

PISA

Останні новини

Опитування

Де Ви зараз?

Переглянути результати

Завантажується ... Завантажується ...
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930