Мій біль – Афганістан

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав (згідно Указу Президента України від 11 лютого 2004 року №180/2004).

Все далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України.

Тридцять два роки тому сотні сімей, родин, де підростали майбутні солдати, з полегшенням зітхнули. 15 лютого 1989 року останній радянський солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. Відтоді ця дата увійшла в новітню історію як День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Після закінчення Другої Світової війни війська СРСР (серед них і українські військові) брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку, на острові Куба та в інших «гарячих» точках. Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан, яка тривала майже 10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року. Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. Майже 3 тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовими, 711 дітей – сиротами.

Більше 8 тисяч українців отримали поранення, 6 тисяч залишилися інвалідами. Це страшна ціна, яку заплатила Україна за імперські амбіції Кремля.

Пам’ять про події тих років, безповоротні втрати, «афганські поховання» в містах та селах,  страшне горе матерів, дружин і дітей назавжди залишаться в наших серцях.

Щороку в нашому ліцеї з метою вшанування пам’яті українських військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, проводяться різноманітні виховні заходи. У цьому році наші учні Сердуніч Віка, Тищенко Валентин, Третяк Валерія, Капінос Анна, Губін Ростислав брали участь у конкурсі дитячого малюнка «Мій біль – Афганістан». Для всіх класів були підготовлені інформаційні хвилинки «Афганістан болить у наших душах», тематична виставка книг у бібліотеці.

Сьогодні ми схиляємо голови перед пам’яттю усіх воїнів-інтернаціоналістів, наших земляків, які не повернулися живими до батьківських осель.

Бажаємо всім ветеранам міцного здоров’я, благополуччя, мирного неба та віри у добро. Хай довгим і щасливим буде ваш життєвий шлях!



Гаряча лінія

1 клас

PISA

Останні новини

Опитування

Де Ви зараз?

Переглянути результати

Завантажується ... Завантажується ...
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930