Через школу до громади

З 12.07 по 14.07.2017 року в м. Ірпінь Київської області пройшла конференція «Через школу до громади: навчання культурі миру і толерантності для раннього попередження конфліктів», яка проводилася інформаційно-дослідним центром «Інтеграція та розвиток» за підтримки Міністерства освіти і науки України та посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Мета конференції – підвищення розуміння цінності прав людини, толерантності до різноманітності, плюралізму, активізація місцевої громади в різних регіонах України через залучення батьків, як представників громади, до діяльності з миротворчості, сприяння місцевим змінам, розвиткові ефективної  міжкультурної комунікації в громаді.

З вітальними словами виступили: виконавчий директор інформаційно-дослідного центру «Інтеграція та розвиток» – Ірина Брунова-Калісецька, Директор департаменту загальної, середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України – Юрій Кононенко, старша співробітниця Політичного департаменту, Програми «МАТРА» та Фонду захисту прав людини Посольства Королівства Нідерландів – Людмила Біленко, Заступник Голови місії, тимчасово виконуючого обов’язки посла Посольства Королівства Норвегії – пан Уле Йуан Бйорн, радниця Міністра  освіти і науки України – Оксана Макаренко, співробітниця проектів Офісу Верховного комісара у справах національних меншин ОБСЄ в Україні – Катерина Гладка, заступник директора Інституту модернізації змісту освіти МОН України – Олена Дубовик, Голова національного офісу Представництва DVV International в Україні Олег Смірнов.

На конференції були присутні методисти, директори, психологи, вчителі з різних регіонів України в кількості 110 чоловік, в тому числі – один з представників Харківщини, вчитель Старосалтівської школи Байдик С.М.

В цей день з доповіддю-презентацією про проект «Через школу до громади: навчання культурі миру і толерантності для раннього попередження конфліктів» інформаційно-дослідного центру «Інтеграція та розвиток» виступила керівник творчої групи розробників курсу «Культура добросусідства» Араджионі Маргарита, яка розповіла про діяльність проекту в Україні та нові плани роботи центру.

На конференції висвітлено сучасні виклики, що стоять перед Україною, яка переживає складні процеси реформування, декомунізацію, децентралізацію та економічну і соціальну напруженість, яка особливо відчувається в полікультурних регіонах країни, а також про досвід розвитку навчання впродовж життя в Європейських країнах, можливість використовувати ресурси навчальних закладів як навчальних майданчиків для дорослих, та залучати педагогів-реформаторів для навчання батьків, їхнього згуртування навколо спільних цілей та задач, й їхнього активного залучення до життя школи та громади. 

Досвідом проведення батьківських зборів на різну тематику поділилися вчителі Донеччини, Львівщини, Закарпаття, Хмельниччини, Луганщини, Херсонщини, Запоріжжя, Київщини, Одещини, Харківщини («Вибір професії – справа дитини?!» (Байдик С.) та «Ефективне спілкування» (Караченцева Н.)). Також було проведено майстер-класи по проведенню батьківських зборів тренерами-фахівцями – Олегом Охредько, Валентиною Потаповою, Андрієм Гусєвим, Наталією Гущиною.

З 14 липня по 20 липня були продовжені тренінги для тренерів для мультиплікації досвіду співпраці вчителів з батьківською спільнотою та розвитку соціальної згуртованості суб’єктів освітнього процесу, який проводився в рамках проекту «Через школу до громади: навчання культурі миру і толерантності для раннього попередження конфліктів», інформаційно-дослідним центром «Інтеграція та розвиток» за підтримки Міністерства освіти і науки України та посольства Королівства Нідерландів в Україні.

У цих тренінгах прийняли участь  21 представник з різних регіонів України.

Тренери Айя Туна та Аніта Якобсоне поділилися досвідом про громадянську освіту для дорослих в Латвії і провели тренінг «Нове життя школи: школа як ресурс місцевого суспільства»; Валентина Потапова надала методологію тренінгової роботи з дорослими та навчила розуміти права людини та дитини. З  Андрієм Гусєвим відпрацювали навички роботи з «важкими» учасниками групи та конфліктами. З Анною Ленчовською працювали над темами про історичну пам’ять, культурну сензитивність та недискримінацію, а Наталя Гущина підвищила комп’ютерну грамотність тренера.

Робота на семінарах була насиченою, цікавою, корисною.

Всі учасники отримали сертифікати про роботу методичного семінару-тренінгу для тренерів зі співпраці із батьківською спільнотою та розвитку соціальної згуртованості.



Гаряча лінія

1 клас

PISA

Останні новини

Опитування

Де Ви зараз?

Переглянути результати

Завантажується ... Завантажується ...
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930